Federgon weigert om loonakkoord na te leven: huishoudhulpen opnieuw gegijzeld

Op 7 juli werd in de dienstenchequesector een akkoord gesloten tussen de vakbonden en de werkgevers, in aanwezigheid van de kabinetten van Vlaams minister Zuhal Demir en Waals minister Pierre-Yves Jeholet. Dit akkoord voorzag een loonsverhoging van 0,77 euro per uur voor de huishoudhulpen in Vlaanderen en Wallonië vanaf 1 juli, alsook een retroactieve brutopremie over de periode van 1 maart tot 30 juni.
Tot onze grote verbazing weigert Federgon nu om deze afspraak na te komen. De werkgeversfederatie stelt de betaling van deze verhoging afhankelijk van het ontvangen van overheidssubsidies die gekoppeld zijn aan de prijsstijging van de dienstencheques, terwijl er niets in het afgesproken akkoord staat dat deze twee elementen aan elkaar koppelt. Erger nog: Federgon weigert de cao voor 17 september te ondertekenen, waardoor de juridische formalisering van het akkoord vertraging oploopt.
Onaanvaardbare manipulatie
De argumenten van Federgon zijn absoluut fout en misleidend. De uitbetaling van Vlaamse overheidsmiddelen is op geen enkele manier gekoppeld aan de loonsverhoging vanaf 1 juli. Het is dus onaanvaardbaar dat Federgon nu probeert om haar financiële verplichtingen uit te stellen op basis van excuses die nergens in het afgesproken akkoord staan. Bovendien is werkgeversorganisatie 'Vlaams Platform DCO', dat de kleine bedrijven vertegenwoordigt, wél bereid om het akkoord toe te passen vanaf 1 juli.
Een woord is een woord… behalve voor Federgon!
Geen enkel nieuw element rechtvaardigt uitstel of aanpassing van het ondertekende akkoord. De werkgevers die aanwezig waren bij het sluiten van het akkoord, in aanwezigheid van de kabinetten van twee ministers, moeten woord houden en hun handtekening plaatsen. Doen ze dat niet, dan is dat een ernstige schending van vertrouwen én een blijk van minachting voor de tienduizenden huishoudhulpen die dag in dag uit essentieel werk leveren voor een nog steeds te bescheiden loon.
Oproep tot politieke verantwoordelijkheid
We roepen minister Zuhal Demir en minister Pierre-Yves Jeholet op om toe te zien op de naleving van het akkoord en om sancties op te leggen aan werkgevers die dat weigeren. Minister Demir heeft trouwens in het Vlaams Parlement bevestigd dat de loonsverhoging wel degelijk zal ingaan op 1 juli, ongeacht de uitbetaling van subsidies.
Onze boodschap aan Federgon is helder: een woord is een woord! Stop met de gijzeling van de huishoudhulpen!