Colombiaanse vakbondsdelegatie in België

Van 23 april tot 4 mei kregen fos, AC Antwerpen-Waasland en Vlaams ABVV bezoek van een delegatie Colombiaanse syndicalisten. Deze gemengde delegatie bestond uit vakbondsleden uit de palm- en de bloemensector, allen aangesloten bij de federatie FENSUAGRO. De AC Antwerpen-Waasland heeft al sinds 2006 een solidariteitsband met deze federatie.

Het samenwerkingsprogramma reikt de vakbonden in de palmsector instrumenten aan om betere arbeidsvoorwaarden te kunnen onderhandelen, met speciale aandacht voor de situatie van jongeren en vrouwen.

Ze gingen langs bij 8 federale parlementsleden van verschillende politieke fracties om hen te overtuigen om binnenkort tegen het vrijhandelsakkoord tussen Colombia, Peru en de Europese Unie te stemmen. Het vrijhandelsakkoord zal immers negatieve gevolgen hebben voor de Colombiaanse bevolking, zowel voor mensen-, arbeids- als voor syndicale rechten. Alle leden van de delegatie konden getuigen van zware mensenrechtenschendingen: meer dan 2000 leden van FENSUAGRO zijn vermist of werden vermoord.

Uiteraard vierden de Colombianen ook mee feest op 1 mei. Voorzien van vlaggen trokken ze met de rode menigte door de straten van Antwerpen.

Betty Fuentes: "1 mei is de Dag van de Arbeid, en voor ons is het echt een strijddag. We herdenken wat we gerealiseerd hebben, maar kijken vooral vooruit. Op het gebied van arbeidsrechten moet er nog heel wat gebeuren in Colombia. Voor veel mensen is het een rustdag maar voor ons is het een dag van internationale strijd voor de arbeidsrechten! Internationale solidariteit mag zich trouwens niet beperken tot economische steun. Uiteraard is die erg welkom, maar we moeten ook elkaars problemen leren kennen, kennis uitwisselen en samen de problemen aanpakken. Enkel verenigd kunnen we verandering realiseren!"

Meer info over het vrijhandelsakkoord tussen Colombia, Peru en de EU:

Zeg neen aan het EU-vrijhandelsakkoord met Colombia en Peru

Europees parlement keurt vrijhandelsakkoord met Colombia en Peru goed

FOS en ABVV zeggen NEEN tegen de Vrijhandelsakkoorden!