Geen WK Voetbal zonder rechten voor werknemers

Qatar moet gastarbeiders menselijk behandelen

Terwijl haast iedereen aan zijn scherm gekluisterd zit voor het WK Voetbal in Brazilië worden nu al de stadions gebouwd voor de volgende wereldkampioenschappen. In 2018 is het aan Rusland. En in 2022 wordt het schatrijke oliestaatje Qatar gastheer. Maar voor de buitenlandse bouwvakkers is Qatar alles behalve een schatrijke gastheer. De IBH, de Internationale vakbondsfederatie voor Bouw en Hout reageert.

Telkens er een WK is maakt de internationale vakbeweging gebruik van de grote mediabelangstelling om goede arbeidsvoorwaarden in de gastlanden te eisen. Dat is nu zeker nodig in Qatar. Er werken in dat kleine emiraat zowat 1,4 miljoen gastarbeiders. Ze werken er tegen arbeidsvoorwaarden die je in het rijke Qatar niet voor mogelijk acht.

Voetbal kost 4.000 mensenlevens

Voor het WK van 2022 zijn er gigantische werken aan de gang, met niet alleen nieuwe stadions, maar ook wegen, luchthavens, metro’s en hotels. 500.000 buitenlandse arbeiders zouden daar de komende jaren bijkomend voor nodig zijn. Zij komen uit Zuid- en Zuidoost-Azië, voornamelijk Indië en Nepal.

Maar sinds het begin van de werken zijn al minstens 1500 bouwvakkers om het leven gekomen. Als het zo voortgaat, schat de Internationale vakbondsfederatie voor Bouw en Hout (IBH) dat de bouwwerken voor het WK van 2022 zowat 4.000 mensenlevens zullen kosten.

Tegelijk zijn deze gastarbeiders zo goed als rechteloos. Hun paspoort wordt hen afgepakt, lonen worden niet of maar gedeeltelijk betaald, er moet hard gewerkt worden bij zeer hoge temperaturen. Na het dagelijks werk verblijven en overnachten ze in soms erbarmelijke 'werkkampen '.

Rode kaart ook voor FIFA

De IBH stuurde verschillende missies naar Qatar waar ook onze federale secretaris Rik Desmet deel van uitmaakte. Meteen daarna startte de federatie een wereldwijde campagne. Het emiraat, maar ook de FIFA krijgen van de vakbonden een rode kaart. Dit kan zo niet verder.

Qatar moet deze mensen degelijke huisvesting en vrijheid van beweging geven. Zij moeten het recht krijgen om zich in vakbonden te organiseren en zij moeten menselijke loon- en arbeidsvoorwaarden krijgen. En ook de FIFA moet zijn verantwoordelijkheid nemen. De voetbalfederatie moet haar gezag gebruiken om respect af te dwingen voor de rechten van deze duizenden mensen. De Algemene Centrale van het ABVV zal ook nog initiatieven nemen om deze campagne te ondersteunen.

De campagne volgen op de webiste van de IBH

Video - Geen WK Voetbal zonder rechten voor werknemers