International Justice Day in de schoonmaaksector en de bewaking

Vandaag 15 juni is het opnieuw ‘International Justice Day’. Het is een jaarlijks terugkerende actiedag van UNI, de internationale vakbond voor diensten.

Werknemers schoonmaak en bewaking vragen meer respect


Vandaag 15 juni is het opnieuw ‘International Justice Day’. Het is een jaarlijks terugkerende actiedag van UNI, de internationale vakbond voor diensten. In tal van landen wordt dan campagne gevoerd om meer respect en betere arbeidsvoorwaarden te vragen voor de werkneemsters en werknemers in de schoonmaaksector en de bewaking. Ook de Algemene Centrale-ABVV werkt mee aan dit initiatief, samen met ACV Voeding en Diensten. Een actie was gevoerd aan het Zuidstation van Brussel met verdeling van pamfletten.

Heel terecht vragen de mensen uit de schoonmaak en de bewaking aandacht voor het belang van hun werk. Het wordt onderschat en miskend. Zij werken in de schaduw, meestal buiten de normale werkuren. Niemand blijft er bij stilstaan dat ze waardering verdienen. En dus krijgen ze die niet.

Waardering krijgen ze zeker niet als het over arbeidsvoorwaarden gaat. Ze moeten het stellen met onzekere contracten, lage lonen, heel onregelmatige werktijden die het privéleven bemoeilijken.

Deze mensen zijn meer waard. Ze verdienen meer respect. Daarom halen we ze uit de schaduw op Justice Day, op 15 juni.

Afbeelding verwijderd.