Europese campagne tegen brievenbusondernemingen

Het hele ABVV verscherpt de strijd tegen sociale dumping. Ook de bouwvakkers van de Algemene Centrale-ABVV bijten van zich af. En in een Europese campagne tegen brievenbusondernemingen hekelt de vakbondsfederatie EFBH de plannen om de oprichting van eenmansbedrijfjes nog te vergemakkelijken. Bij de betoncentrale Holcim gingen de werknemers op 3 juli spontaan in staking toen ze vaststelden dat de directie weer eens buitenlandse chauffeurs hadden ingeschakeld via Nederlandse uitzendkantoren. Ze kregen veel te lage lonen, hadden niet de vereiste opleiding en moesten met dagcontracten werken. “Als wij zien dat alle regels met de voeten worden getreden, moet de directie dat toch ook zien” verklaarde onze vakbondsdelegee Jeroen Boone. Pas toen de directie beloofde het probleem aan te pakken werd het werk hervat.

Spontane staking tegen sociale dumping : Europese campagne tegen brievenbusondernemingen

Het hele ABVV verscherpt de strijd tegen sociale dumping. Ook de bouwvakkers van de Algemene Centrale-ABVV bijten van zich af. En in een Europese campagne tegen brievenbusondernemingen hekelt de vakbondsfederatie EFBH de plannen om de oprichting van eenmansbedrijfjes nog te vergemakkelijken.

Bij de betoncentrale Holcim gingen de werknemers op 3 juli spontaan in staking toen ze vaststelden dat de directie weer eens buitenlandse chauffeurs hadden ingeschakeld via Nederlandse uitzendkantoren. Ze kregen veel te lage lonen, hadden niet de vereiste opleiding en moesten met dagcontracten werken. “Als wij zien dat alle regels met de voeten worden getreden, moet de directie dat toch ook zien” verklaarde onze vakbondsdelegee Jeroen Boone. Pas toen de directie beloofde het probleem aan te pakken werd het werk hervat.

Lamentabele Europese regels

Sinds half juni voeren alle Europese bouwvakbonden ook een nieuwe campagne tegen de kwaal. Onder impuls van de EFBH, de Europese Federatie voor Bouw en Hout, worden de totaal onwettelijke praktijken van brievenbusondernemingen aan de kaak gesteld.

Brievenbusondernemingen zijn fictieve bedrijven die snel en probleemloos kunnen opgericht worden en even snel weer kunnen ontbonden worden. Ze hebben geen economische activiteit en dat wordt ook helemaal niet gecontroleerd. De bedoeling is alle wettelijke verplichtingen te ontduiken. Nieuwe koppelbazen maken er gebruik van om mensen te ronselen en illegaal aan het werk te zetten, tegen hongerloontjes, zonder sociale bijdragen te betalen.

Dit is een Europees probleem dat veroorzaakt wordt door de lamentabele Europese regelgeving. De EFBH stelt dat de richtlijnen daarover grondig moeten veranderen. Zo moet er een Europees registratiesysteem komen voor alle ondernemingen en moeten alle werknemers over een Europees socialezekerheidsnummer beschikken. Dat zou de controle op misbruiken heel wat eenvoudiger maken.

SUP-richtlijn werkt fraude in de hand

De Europese actie richt zich ook uitdrukkelijk tegen de Europese SUP-richtlijn. Het is een wetsvoorstel dat de oprichting van eenpersoonsbedrijfjes wil vergemakkelijken. De Europese landen zouden verplicht worden om ondernemingen toe te staan die starten met een kapitaal van 1 euro en die in het buitenland door onbekenden kunnen worden opgericht. Als dit voorstel wordt aangenomen zal het in de toekomst nog eenvoudiger worden om sociale dumping en fraude te creëren. Het EFBH hamert er met zijn campagne op dat deze richtlijn er niet mag komen.