Strijd tegen sociale dumping, de gemeente Herstal maakt er werk van!

De gemeenteraadsleden van Herstal keurden een charter goed tegen sociale dumping in openbare aanbestedingen. Een aanpak die wij toejuichen.

De gemeenteraadsleden van de stad Herstal keurden een charter goed tegen sociale dumping in openbare aanbestedingen. Bedoeling is om een sociaal verantwoord gebruik van de openbare aanbestedingen te bevorderen. Een aanpak die wij toejuichen en die hopelijk de andere gemeenten van het land zal inspireren.

Onder de voornaamste maatregelen:

  • Verplichting om het arbeidsrecht en de collectieve overeenkomsten na te leven, voor alle inschrijvers;
  • Quasi-systematische opname van sociale, milieu- en ethische clausules om de keuze voor de gunning van overheidsopdrachten op andere criteria te laten bepalen dan enkel de kostprijs;
  • Verplichte uitsluiting van abnormaal lage prijsoffertes;
  • Bindende en ontradende controle- en sanctiemechanismen.

Het Charter van Herstal hekelt ook ronduit de houding van de federale regering m.b.t. de omzetting van de Europese richtlijnen die wijzigingen beogen in de gunningsprocedures voor overheidsopdrachten.

Voor de Algemene Centrale-ABVV is het niet langer aanvaardbaar dat overheidsgeld de oneerlijke concurrentie en de sociale dumping financiert. De strijd tegen de sociale dumping in het kader van overheidsopdrachten is een prioriteit voor onze Centrale en voor de toekomst van een groot aantal van onze sectoren. Wij zijn dus heel tevreden dat Herstal een charter heeft opgesteld en moedigen de overige Belgische gemeenten evenals andere aanbestedende overheden aan om gelijkaardige initiatieven te nemen.

Lees het charter (FR)