Meer mensen om belangen van bouwvakkers te verdedigen

In de bouwsector worden, net als de voorbije jaren, geen sociale verkiezingen georganiseerd. De sociale partners zijn er wel in geslaagd om het aantal en het statuut van de delegees te verbeteren. 

In de bouwsector worden, net als de voorbije jaren, geen sociale verkiezingen georganiseerd. De sociale partners zijn er wel in geslaagd om via onderhandelingen het aantal en het statuut van de delegees te verbeteren. 

In de bouwsector worden tot heden geen sociale verkiezingen georganiseerd, delegees worden er rechtstreeks aangeduid en het overleg gebeurt via de syndicale afvaardiging. Dit omwille van de mobiliteit van de bouwwerven en van de werknemers. 

Sterker statuut voor de delegees

De sociale partners sloten nu een akkoord dat de bevoegdheden én het aantal mandaten van deze syndicale afvaardiging fors uitbreidde. Het akkoord dat tot stand kwam tussen werknemers en werkgevers in de bouwsector versterkt de middelen om de belangen van de bouwvakkers te verdedigen. De vakbondsdelegatie wordt uitgebreid door meer plaatsvervangers toe te voegen. Het akkoord voorziet eveneens de oprichting van drie verschillende organen in de bedrijven (OR, CPBW, SD). Daarnaast moet de werkgever de delegees voortaan elke maand  informeren over de stand van zaken rond onderaanneming, het gebruik van uitzendkrachten en de tijdelijke werkloosheid in het bedrijf.

Meer tijd en faciliteiten

De delegees in de bouw kunnen rekenen op meer kredieturen en een uitbreiding van hun bevoegdheden, meer bepaald om werfbezoeken te organiseren.  "We zullen niet meer systematisch vergezeld moeten zijn van de directie tijdens werfbezoeken. Voortaan kunnen we deze bezoeken opleggen. Dat is enorm belangrijk om te weten wat onze collega's bezighoudt. We zullen ons in kleine groepjes verdelen om zo een maximum aan werven te kunnen bezoeken", verheugt vakbondsafgevaardigde Pascal Jacobs zich.

De CAO voorziet eveneens meer faciliteiten voor delegees door een lokaal en alle nodige communicatiemiddelen ter beschikking te stellen.

Sociale dumping bestrijden

Het statuut van de delegees versterken is onontbeerlijk op een moment dat de sector zwaar onder druk staat door sociale dumping. Deze oneerlijke concurrentie brengt de jobs, lonen en de veiligheid van bouwvakkers in de gevaar. Via de werfbezoeken kunnen we efficiënter de strijd aangaan tegen sociale dumping en ook de buitenlandse werknemers op hun rechten te wijzen, onder meer door hen een bouwpaspoort te geven.

Voor onze centrale is het essentieel dat er een einde komt aan deze oneerlijke concurrentie. We blijven dit hoog op de agenda zetten en in april we organiseren dan ook een conferentie over sociale dumping.

Wil je delegee worden in de bouw? Aarzel dan niet om contact op te nemen met je regionale afdeling.

Lees de getuigenissen van delegees in de Bouwkrant

Meer info over sociale dumping