Tax Justice Day: Mensen zijn geen afval

Op 9 juni vindt de jaarlijkse Tax Justice Day plaats, de dag van de rechtvaardige fiscaliteit. Terwijl grote vermogens hun geld verbergen in Panama worden onze sociale diensten verder ontmanteld. 

Op 9 juni vindt de jaarlijkse Tax Justice Day plaats, de dag van de rechtvaardige fiscaliteit. Tussen 2005 en 2014 deed België 942 miljoen belastingvoordelen cadeau aan 35 multinationals. Tegelijkertijd worden tal van bezuinigingsmaatregelen doorgevoerd die de lage en gemiddelde inkomens zwaar treffen. Een onhoudbare situatie. 

Tax Justice Day is een initiatief van de netwerken FAN (Financieel Actien Netwerk) en RJF (Réseau pour la Justice Fiscale) waaraan ABVV actief deelneemt. Tax Justice Day is ook een antwoord op de Tax Liberation Day, een uit de VS overgewaaid concept dat berekent tot welke dag we moeten werken om onze belastingen af te betalen. Pas daarna werkt de Belg pas voor eigen rekening, is de gedachte.

In België wordt Tax Freedom Day jaarlijks berekend door het belastingsadvieskantoor PwC. Het basisidee is: hoe vroeger Tax Freedom Day valt, hoe beter. In België valt het al jaren halverwege het jaar, waarmee men dan wil zeggen dat we zes maanden lang werken om de staatskas te vullen en er zelf niks van overhouden.

De Tax Justice Day onderstreept juist hoe belangrijk het wel is om belastingen te innen. Belastingen zijn een grote bron van inkomsten voor de overheid, die daarmee haar collectieve dienstverlening kan financieren, in het belang van de hele bevolking. Een groot deel van de belastingen die we betalen vloeit dus meteen terug in de vorm van gezondheidszorg, onderwijs, vervoer...

Mensen zijn geen afval

Het thema van de campagne is dit jaar ‘Mensen zijn geen afval’. Onlangs onthulden de ‘Panama Papers’ belastingontwijking op grote schaal, die tientallen miljarden kostte aan de staat. Rijke belastingbetalers en multinationals hebben schermbedrijven opgericht in belastingparadijzen, om zo hun vermogen te verbergen. De 732 Belgen of Belgische ingezetenen die geïdentificeerd werden in deze ‘Panama Papers’ zijn echter slechts het topje van de ijsberg.

Tegelijkertijd zijn we in België en in Europa getuige van de sluipende en steeds brutalere ontmanteling van de openbare diensten. Gezondheidszorg, vervoer, justitie, onderwijs, cultuur, volkshuisvesting, kinderopvang, rusthuizen, enz. Het overheidstekort is de ultieme rechtvaardiging voor deze besparingen. Geen geld meer in de schatkist? Nochtans rolt het geld wel ... naar belastingparadijzen!

Tax Justice Day maakt deze onrechtvaardigheid en de uitholling van verschillende essentiële diensten (gezondheidszorg, openbaar vervoer, cultuur…) duidelijk via sprekende beelden en slogans die je terugvindt in deze flyer en die ook gedeeld kunnen worden op de sociale media.

Op 9 juni zijn er meerdere ludieke acties in Brussel centrum en worden pamfletten uitgedeeld aan treinstations onder meer in Brussel, Gent, Aalst en Denderleeuw.