28 juni 2016: heel Europa steunt Frankrijk

Alter Summit en zijn lidorganisaties roepen iedereen in Europa op om de Fransen te steunen in hun strijd tegen de nieuwe Franse Arbeidswet. 

Alter Summit en zijn lidorganisaties roepen iedereen in Europa op om de Fransen te steunen in hun strijd tegen de nieuwe Franse Arbeidswet. Onder druk van de EU wil de regering de arbeidswet 'moderniseren'. In de praktijk worden regels ter bescherming van de werknemers vervangen door nieuwe regels op maat van de bedrijven.  Op 28 juni vinden in heel Frankrijk acties plaats. 

Wat momenteel in Frankrijk gebeurt is heel herkenbaar, want in heel Europa staat de arbeidswetgeving onder druk. In Duitsland, Griekenland, Roemenië, Spanje, Ierland, Portugal, en natuurlijk ook bij ons in België.

Onder het mom van modernisering wordt de wetgeving hervormd op maat van de bedrijven: werknemers moeten flexibeler zijn en langer werken, beschermende maatregelen worden afgebouwd, nettolonen en vrije tijd staan onder druk. Gevolg is de toename in heel Europa van precaire jobs, vooral voor de jonge generatie.

De sociale protesten in Frankrijk zijn dan ook een symbool voor de strijd in heel Europa. Alter Summit steunt daarom de acties die op 28 juni in Frankrijk gepland zijn en roept iedereen op om zijn solidariteit met deze protesten te tonen. In Rijsel zal een gezamenlijke actie plaatsvinden tegen de hervormingen van de arbeidswet in Frankrijk én België, waaraan ook het ABVV deelneemt. 

Afbeelding verwijderd.