Zoeken naar alternatieven op het Wereld Sociaal Forum

In Québec, Canada, vond in augusus het 12de Wereld Sociaal Forum (WSF) plaats. De Algemene Centrale - ABVV nam met een kleine delegatie actief deel aan de debatten. 

In Québec, Canada, vond in augusus het 12de Wereld Sociaal Forum (WSF) plaats. Het WSF is de grootste wereldwijde samenkomst van het maatschappelijk middenveld. Het is een week vol discussies en debatten tussen syndicalisten en allerlei activisten. Een beperkte delegatie van De Algemene Centrale - ABVV was aanwezig en nam actief deel aan de discussies. 

Het twaalfde WSF kende een grote opkomst: 35.000 deelnemers, meer dan 1000 workshops en vertegenwoordigers uit 125 landen. Er waren 100 vakbonden vertegenwoordigd.

Dertien thema's stonden centraal, waaronder economische alternatieven voor de kapitalistische crisis, globale strijd en internationale solidariteit, migratie en de arbeidswereld tegen het neoliberalisme.

Tegen sociale dumping

De Algemene Centrale nam deel aan discussies over arbeidsduurvermindering, Palestina en de wereldwijde campagne van de internationale bouwfederatie “geen doden meer in de naam van de sport”. We stelden ook onze maatregelen tegen sociale dumping voor.

Speciale aandacht was er voor de vrijhandelsakkoorden (TTIP en CETA) en voor de campagne in Quebec voor een minimumloon van 15 dollar (ongeveer 10,3 euro per maand). Ongeveer 1 werknemer op 4 heeft nu een loon onder die 15 dollar en kan hiermee niet rondkomen. We hoorden verschillende getuigen over hun uiterst precaire levensomstandigheden. Vrouwen worden vaak nog harder getroffen.

Minimumloon

Als discussieforum is het WSF een unieke gelegenheid om met andere vakbonden én NGO’s in debat te gaan. Ook al is er debat over de vorm waarop dit in de toekomst best georganiseerd wordt.

De Canadese vakbonden sloegen de handen in elkaar voor een 'Arbeidswijk/Quartier Ouvrier' en organiseerden ook een bedrijfsbezoek voor de ABVV-delegatie. Er was echter ook hevige kritiek op de Canadese overheid die weigerde inreisvisa af te leveren voor honderden deelnemers. Naomi Klein, de internationaal bekende avtiviste en schrijfster klaagde de Canadese milieupolitiek aan en stelde: “Verander het systeem, niet het klimaat”.

Meer info: https://fsm2016.org/