Geen sociaal overleg, geen sociale vrede

We eisen een echt sociaal overleg tussen vakbonden en werkgevers. Want dat is de enige manier om tot oplossingen te komen die voor iedereen aanvaardbaar zijn. Dat zeggen we al maanden lang. En op 7 oktober, tijdens de actiedag van het ABVV, hebben we dat nog eens luid en duidelijk herhaald voor twee belangrijke sociale partners: de Confederatie Bouw en het Verbond van Belgische Ondernemingen, het VBO.  

Het verhaal van het sociaal overleg vandaag leest als een slechte stationsroman.

De werkgevers plegen overspel

Een goed sociaal overleg is gebaseerd op vertrouwen tussen de sociale partners. Als dat vertrouwen wordt beschaamd, dan werkt het overleg niet meer. En dat is wat vandaag gebeurt. De werkgevers overleggen niet meer met ons, maar plegen overspel met de regering. En zo worden belangrijke beslissingen genomen over de loon- en arbeidsvoorwaarden van de werknemers, zonder dat de vakbonden worden betrokken. Dat is onaanvaardbaar. We laten ons niet aan zomaar aan de kant schuiven. Die boodschap hebben we op 7 oktober gegeven aan de Confederatie Bouw en het VBO. We hebben de verantwoordelijken van beide organisaties gesproken en hen duidelijk gemaakt wat er op het spel staat.   

Vijf voor twaalf

Voor Werner Van Heetvelde, voorzitter van onze centrale, is het duidelijk : “De werkgevers zijn het misschien niet met ons eens, maar ze hebben onze boodschap wel goed begrepen. Zonder een echt sociaal overleg, geen sociale vrede. Onze militanten aanvaarden het overspel van de werkgevers niet langer.”

Volgens Robert Vertenueil, algemeen secretaris, is het vijf voor twaalf: “De onderhandelingen voor het interprofessioneel akkoord, het IPA, komen er aan. Met dat IPA kunnen we er voor zorgen dat iedereen, alle sectoren vooruit gaan. En dat is een voorwaarde voor sociale vrede. Maar heeft het wel zin om te onderhandelen met werkgevers die terzelfdertijd met de regering in bed duiken?”  

De bal ligt in het kamp van de werkgevers. Hun houding zal bepalen of er sociale vrede komt. Hoe dan ook, onze militanten staan klaar. Dat hebben ze bewezen met hun regionale acties op 7 oktober.