Staking bij Vesuvius Oostende

Bij Vesuvius Oostende ging het personeel vandaag in staking. Het bedrijf wil 33 arbeidsplaatsen schrappen maar de onderhandelingen lopen stroef en deze week was voor het personeel de maat vol.

Bij Vesuvius Oostende ging het personeel vandaag in staking. De onvrede is groot: net voor de zomervakantie kondigde het bedrijf de intentie aan om 33 arbeidsplaatsen te schrappen. Sindsdien lopen de onderhandelingen stroef en deze week was voor het personeel de maat vol.

Vesuvius Oostende produceert keramische afsluiters voor staalgieterijen. Het bedrijf kondigde enkele maanden terug de intentie aan om 33 arbeidsplaatsen te schrappen. De reden: een wereldwijde daling van de productie van staal. De Algemene Centrale wil in de eerste plaats het aantal ontslagen beperken.

Maar dat is niet het plan van de directie. Van in het begin lopen de onderhandelingen stroef, aldus Erwin Verheye van Algemene Centrale - ABVV in West-Vlaanderen. 'De directie is karig met informatie, ze kan niet duidelijk uitleggen hoe deze herstructurering past binnen de internationale Vesuvius groep'.

Een heel aantal vragen blijven onbeantwoord. Die zijn nochtans essentieel om eventuele alternatieven te kunnen voorstellen. 'Het is duidelijk dat de directie de consultatiefase zo snel mogelijk wil afsluiten'.

Geen respect

De voorbije week werd plots een aangetekende brief verstuurd om onmiddellijk een bijzondere ondernemingsraad vast te leggen. Terwijl er nog een volgende onderhandelingsmoment gepland stond op 15 november. Dat was voor het personeel de druppel. 'Er is geen respect, afspraken worden niet nageleefd', aldus Verheye.

Ondertussen wil de directie dat de productie niet te leiden heeft onder de nakende ontslagen maar weigert ze te onderhandelen over een motivatiepremie. Vandaag ging dan ook niemand van de arbeiders aan het werk. De directie heeft nog niet gereageerd. 

Zie ook een kort verslag op Focus WTV.