Stakende arbeiders riskeren 3 jaar cel in Nicaragua

In juni werden 12 Nicaraguaanse arbeiders willekeurig gearresteerd terwijl ze  deelnamen aan een vreedzame stakingsactie. Steun de actie die IndustriALL Global Union hiertegen voert. 

In juni werden 12 Nicaraguaanse arbeiders willekeurig gearresteerd terwijl ze vreedzaam deelnamen aan een stakingsactie bij hun fabriek. Ze zijn ondertussen schuldig bevonden aan reeks van aantijgingen en wachten op hun vonnis. Deze aanval op de rechten van werknemers vormt een verontrustend precedent.

In juni 2016 voerde de oproerpolitie een raid uit op een vreedzame betoging aan de fabriek SAE-A Tecnotex in de vrijhandelszone van Tipitapa. Deze fabriek, in Zuid-Koreaanse handen, telt 3.000 medewerkers en produceert kleding voor export naar Amerikaanse bedrijven. De spanningen begonnen toen arbeiders toegang eisten tot veilig drinkwater en gezondheidszorg.

Aanvallen op vakbonden

Het conflict escaleerde na het ontslag van twee vakbondsleiders van de vakbond Esfuerzo Democrático, aangesloten bij Industriall Global Union. De arbeiders legden het werk neer en betoogden voor de fabriek tegen dit ontslag. De oproerpolitie kwam ter plaatse om de staking te beëindigen. Ze arresteerden willekeurig een tiental arbeiders. Die riskeren nu tot drie jaar cel.

De vakbonden in Nicaragua worden voortdurend onder vuur genomen door de overheid, die hierin gepusht wordt door de grote Zuid-Koreaanse bedrijven. Nicaragua heeft een vrijhandelsovereenkomst met Zuid-Korea ondertekend. We vrezen dat dit akkoord uiterst nefast is voor de sociale rechten in het land.

Kom in actie

Industriall roept de openbare aanklager op om alle aanklachten tegen de arbeiders te laten vallen. Daarnaast roept de internationale vakbond de Nicaraguaanse president Daniel Ortega op om in te grijpen.

Steun de actie door een bericht te sturen

Meer over deze campagne (in het Engels)

De Algemene Centrale - ABVV start volgend jaar een samenwerking met de Nicaraguaanse vakbond in het kader van een project in de textielsector.