Ontwerp IPA voorgelegd aan militanten

De sociale gesprekspartners in de Groep van 10 hebben een ontwerp van interprofessioneel akkoord voor 2017-2018 bereikt. Wij leggen dit ontwerpakkoord nu voor aan onze instanties en onze militanten.

De sociale gesprekspartners in de Groep van 10 hebben op 11 januari een ontwerp van interprofessioneel akkoord voor 2017-2018 bereikt. Wij leggen dit ontwerpakkoord nu voor aan onze onze militantenDe instanties van het ABVV beslissen op 31 januari. 

Het ontwerp wil de koopkracht van werknemers en wie leeft van een uitkering een fikse duw in de rug geven, wat belangrijk is voor de mensen en voor onze economie. Het is dan ook essentieel dat de regering het akkoord integraal uitvoert.

Het ontwerpakkoord gaat over de loonnorm, de regelingen voor SWT (het vroegere brugpensioen) en landingsbanen, de welvaartsvastheid van de uitkeringen en enkele ‘maatschappelijke uitdagingen’. 

Versterking van de koopkracht

De G10 heeft de maximale onderhandelingsmarge voor de lonen voor de periode 2017-2018 op 1,1% bruto gelegd. Een belangrijke stap vooruit voor onze koopkracht aangezien de lonen de voorbije jaren zo goed als bevroren werden. 

Brugpensioen en eindeloopbaan: iets menselijker 

Er is een akkoord over het verlengen van de kader-cao’s SWT (het vroegere brugpensioen) en landingsbanen voor 2017- 2018. Hiermee worden de strenge maatregelen van de regering versoepeld. Zo blijft in sommige gevallen brugpensioen mogelijk op 58 jaar en landingsbaan op 55 jaar.

Welvaartsvastheid sociale uitkeringen

De G10 bereikte ook een voorakkoord over de verdeling van de enveloppe welvaartsvastheid voor 2017 en 2018. Hierdoor kunnen de uitkeringen opgetrokken worden. Zo zullen onder meer de mininumuitkeringen met 1,7 procent stijgen. 

Maatschappelijke uitdagingen op de agenda

Tot slot werd een aantal dossiers vastgelegd waarover de interprofessionele sociale gesprekspartners verder willen onderhandelen. Hiermee geven ze het signaal aan deze regering en het parlement dat het sociaal overleg over deze dossiers primeert.

Concreet gaat het onder meer over voorkomen van burn-out, vereenvoudigen van (sociale) wetgeving, bevorderen van een toekomstgerichte arbeidsorganisatie, digitalisering en deeleconomie,  jongerentewerkstelling, enz. 

Meer details over het ontwerpakkoord