8 maart, internationale vrouwendag: En wat met de 364 andere dagen?

Op 8 maart vieren we internationale vrouwendag. Maar de strijd tegen loonongelijkheid, seksisme en vele andere onrechtvaardigheden is er één die dagelijks gevoerd moet worden. 365 dagen per jaar en niet enkel op 8 maart. En dat doen wij bij de Algemene Centrale – ABVV. Door de rechten van vrouwen als werkneemsters te doen gelden, hen aan te moedigen om delegee te worden, maar ook door de regeringsmaatregelen die vrouwen extra hard treffen aan te klagen.

Afbeelding verwijderd.

Met deze regering volgen de asociale maatregelen mekaar snel op. We zetten er hier enkele op een rijtje. De maatregelen gelden voor iedereen maar hebben uiteindelijk de grootste impact op vrouwen.

De pensioenen

De verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar en de ingeperkte toegang tot vervroegd pensioen zijn een zware aanval op het pensioen van arbeidsters. Zij hebben vaak een kortere loopbaan waardoor ze niet aan de voorwaarden kunnen voldoen. Nochtans is het voor veel van hen essentieel om vroeger te kunnen stoppen met werken. Hun werk is vaak fysiek zwaar en stressvol.

De gelijkgestelde periodes

Gelijkgestelde periodes zijn periodes dat je niet werkt maar die toch in rekening genomen worden voor je pensioen. De regering heeft echter beslist dat onder meer werkloosheid, SWT (het vroegere brugpensioen) of landingsbanen minder meetellen voor de berekening van je pensioen. Opnieuw zullen de gevolgen voor vrouwen groter zijn, als je weet dat 53,4 procent van de loopbaan van arbeidsters uit dergelijke gelijkgestelde periodes bestaat.

Inkomensgarantie-uitkering (IGU)

Als je na werkloosheid het werk deeltijds hervat kan je in bepaalde gevallen een IGU krijgen, waardoor je lage inkomen een beetje gecompenseerd wordt. Dit systeem is al ingeperkt en vanaf 2018 zal de uitkering na twee jaar gehalveerd worden. Het zijn voor 90 procent vrouwen die een IGU krijgen. Veel onder hen werken in de dienstencheques of schoonmaak, sectoren waarin het heel moeilijk is om een voltijdse job te vinden. 

Lees verder: