Internationale solidariteit: AC steunt nieuwe projecten in Zuid-Afrika en Midden-Amerika

Sinds dit jaar ondersteunen we een aantal nieuwe projecten in het Zuiden, waarvan enkele specifiek op vrouwen gericht zijn. Ook dat is iets waaraan we dagelijks aan werken, niet enkel op 8 maart.

Als vakbond is het logisch dat we ons in België inzetten voor onze arbeiders en arbeidsters. Maar we willen eveneens solidair zijn met werknemers in de ontwikkelingslanden en hen helpen om zich syndicaal te organiseren.  We steunen dan ook verschillende projecten waarvan er meerdere specifiek op vrouwen gericht zijn. Ook dat is iets waar we dagelijks aan werken, niet enkel op 8 maart.

De situatie van vrouwen wereldwijd blijft verontrustend. We zetten hier enkele nieuwe projecten in de kijker waarmee wij ons steentje bijdragen aan een verbetering van deze situatie. We doen dat in samenwerking met organisaties als FOS, Solsoc en ISVI.

In Zuid-Afrika : huidhoudwerksters uit hun isolement halen

Afbeelding verwijderd.

Zuid-Afrika kent ongeveer één miljoen huishoudwerk(st)ers. Sinds 2013 wordt dat werk eindelijk erkend. Het blijft echter moeilijk voor SADSAWU –de vakbond waarmee we samenwerken- om de vrouwen, die vaak geïsoleerd werken, te bereiken.

De vakbond wil werkneemsters vooral leren opkomen voor hun rechten en hen daarbij ondersteunen. Want er zijn wetten, maar wie respecteert ze en dwingt ze af? SADSAWU zal vanaf 2017 volop inzetten op een waardig inkomen en het versterken van de vakbond.

El Salvador, Honduras en Nicaragua: geen schone kleren

Afbeelding verwijderd.In deze landen liggen de lonen in de textielsector laag en worden de vakbonden onder de knoet gehouden, terwijl de bedrijven van hoge fiscale voordelen genieten en hun kledij met grote winsten verkopen.  In El Salvador en Honduras heerst bovendien een cultuur van geweld. Sommige vrouwen naaien ook thuis zonder contract.

In de drie landen steunen we vakbondsnetwerken die de strijd aangaan tegen de hoge werkdruk en de korte contracten. Met speciale aandacht voor vrouwelijke werknemers die nood hebben aan kinderopvang.

Dit zijn slechts enkele van onze internationale solidariteitsprojecten. Meer info vind je op onze website in de rubriek 'internationaal'.