Wijziging tijdskrediet nog niet volledig van kracht

Vanaf 1 april gaat een nieuwe regeling voor tijdskrediet van kracht.  Het ABVV verzamelde alle info in een handige brochure. Maar opgepast: de regering heeft niet alle uitvoeringsbesluiten klaar. 

Vanaf 1 april gaat een nieuwe regeling voor tijdskrediet van kracht. Tijdskrediet zonder motief wordt afgeschaft, maar tijdskrediet mét motief uitgebreid. Het ABVV verzamelde alle info over de nieuwe regeling in een handige brochure. Maar opgepast: doordat de regering alle uitvoeringsbesluiten nog niet klaar heeft gaan sommige elementen pas later van kracht. 

Zoals al uitvoerig belicht kan je vanaf april geen tijdskrediet zonder motief meer aanvragen. Tijdskrediet met zorgmotief wordt echter uitgebreid: je kan hier nu 51 maanden gebruik van maken. Voordien was dat maximum 48 maanden. 

Maar zolang het koninklijk besluit i.v.m. de onderbrekingsuitkeringen niet is aangepast, kan de RVA je het recht op onderbrekingsuitkeringen enkel toestaan voor een periode tot 48 maanden. Vraag je nu dus tijdskrediet aan voor 51 maanden dan zal je voor de laatste 3 maanden geen uitkeringen krijgen. Wees hiermee dus voorzichtig en consulteer bij twijfel je lokale afdeling

Thematische verloven

Ook voor de thematische verloven (ouderschapsverlof, palliatief verlof, of verlof voor medische bijstand) heeft dat gevolgen. Alleenstaande ouders die één van deze verloven opnemen, zouden vanaf 1 april een hogere uitkering krijgen maar zullen daar dus nog langer op moeten wachten. 

Opvolging

Voor het ABVV is dit onaanvaardbaar. Dit uitstel creëert verwarring en maakt het voor de werknemers onduidelijk waar ze nu net recht op hebben. De Algemene Centrale - ABVV volgt alles op de voet en houdt je op de hoogte als er nieuwe informatie beschikbaar is. 

Bekijk hier de Brochure tijdskrediet en thematische verloven.