Nieuwe gevaarpictogrammen voor chemische producten

De nieuwe gevaarsymbolen op chemische producten zijn sinds juni 2017 verplicht. Doel is consumenten en werknemers in heel Europa beter te informeren over de risico's van deze producten.

Sinds 2015 hebben de gevarensymbolen die verplicht op chemische producten staan een facelift ondergaan. Tussen juni 2015 en juni 2017 moesten de fabrikanten hun etiketten afstemmen op de nieuwe symbolen. Sinds deze maand mogen uitsluitend nog producten met de nieuwe etiketten verkocht worden.

Op de nieuwe etiketten staan nieuwe gevarenpictogrammen, gevaaraanduidingen, voorzorgsmaatregelen en signaalwoorden die meer informatie geven over hoe je gevaarlijke producten veilig kan gebruiken zonder schade aan je gezondheid of het milieu toe te brengen, of zonder bijvoorbeeld een brand of een ontploffing te veroorzaken.

Zo wil CLP -de nieuwe Europese verordening over de etikettering en verpakking van chemische stoffen- werknemers en consumenten duidelijk en eenvorming informeren over de gevaren en het gebruik van chemische stoffen.

Voor alle EU-landen

De gewijzigde etikettering geldt in alle EU-lidstaten. Dit betekent m.a.w. dat je dezelfde symbolen zowel in Estland als in Italië zal tegenkomen. Andere landen buiten de EU hebben deze nieuwe etikettering ook overgenomen.

Producten die niet meer voldoen aan deze nieuwe regelgeving en de nieuwe etikettering mogen dus niet meer verkocht worden. De Federale Milieu-Inspectie zal de komende maanden waken over de uitvoering. 

Talrijke sectoren van de Algemene Centrale – ABVV hebben te maken met deze nieuwe etikettering. De schoonmakers die huishoudproducten gebruiken, arbeiders in de bouwsector of in de chemie.... Het is dan ook belangrijk dat zij vertrouwd raken met de nieuwe etikettering. Voor meer info over de pictogrammen en veiligheidsaanbevelingen kan je terecht op www.werk.belgie.be

Onze publicatie over de nieuwe etikettering

Afbeelding verwijderd.