Nieuwe regels tijdskrediet zijn nu volledig van kracht

Sinds 1 juni zijn nu alle ontbrekende KB's gepubliceerd en gaat de nieuwe regeling volledig van kracht. Een overzicht van alle maatregelen vind je in onze brochure. 

Vanaf 1 april ging een nieuwe regeling voor tijdskrediet van kracht. Maar doordat de regering alle uitvoeringsbesluiten nog niet klaar had waren er nog enkele problemen. Dat is nu sinds 1 juni in orde gebracht. 

Vorige week werden de drie ontbrekende KB's gepubliceerd. Die zorgen ervoor dat de nieuwe regeling nu volledig van kracht is: 

Tijdskrediet met zorgmotief wordt uitgebreid: je kan hier nu 51 maanden gebruik van maken, i.p.v. 48 maanden. Maar het recht op onderbrekingsuitkeringen van de RVA bleef evenwel nog beperkt tot 48 maanden. Vanaf 1 juni is dat nu ook uitgebreid tot 51 maanden. 

 - Alleenstaande ouders die één van de thematische verloven (ouderschapsverlof, palliatief verlof, of verlof voor medische bijstand) opnemen, zouden een hogere uitkering krijgen maar ook dat was op 1 april nog niet in orde. Via een nieuw KB zijn deze bedragen nu wel aangepast. 

- En tenslotte wijzigt een derde KB het thematisch verlof voor bijstand van een zwaar ziek gezins- of familielid. Sinds 1 juni worden ook de ouders en de kinderen van de wettelijk samenwonende partner als familieleden van de werknemer beschouwd. En het attest van de geneesheer moet nu ook aangeven of de ziekte een voltijdse of deeltijdse loopbaanonderbreking noodzaakt. 

Meer info over de nieuwe regeling vind je in de uitgebreide brochere van het ABVV.