Wat zou de wereld zonder schoonmaakpersoneel zijn?

Velen beschouwen dit werk als vanzelfsprekend, sommigen kijken er zelfs op neer, toch is het belangrijk om de inzet van het schoonmaakpersoneel te waarderen. Als vakbond hebben we de Internationale Dag van de Rechtvaardigheid op 15 juni aangegrepen om respect te vragen voor deze werknemers.

Hoe zou de wereld eruitzien zonder schoonmaakpersoneel? Geen pretje, zoveel is zeker. Zij zorgen er immers voor dat andere werknemers elke keer opnieuw in een nette en veilige omgeving hun werk kunnen doen. Toch worden schoonmakers tot op vandaag onvoldoende gewaardeerd voor hun werk, dat tonen de getuigenissen van het personeel zelf aan.

Respect, zekerheid, veiligheid

Want waardering tonen aan de kuisploeg en respectvol omgaan met gepoetste ruimtes zijn één zaak. Nog belangrijker zijn fatsoenlijke lonen, werkzekerheid, een menselijke werkdruk, betere arbeidsomstandigheden en een veilige werkomgeving.

Ann Huysmans is afgevaardigde in de schoonmaaksector te Antwerpen: “Schoonmakers moeten steeds meer en steeds sneller werk verzetten. Veel personeel ervaart daardoor fysieke klachten of psychische problemen zoals stress. Dat sommigen onder druk moeten werken met schadelijke producten, zorgt voor lichamelijke klachten.”

Het ABVV blijft dag in dag uit samen met het schoonmaakpersoneel strijden voor een opwaardering van het beroep.

“Van tijd tot tijd een dankjewel zou al veel betekenen”

15 juni was een internationale dag van respect voor de schoonmakers. Als vakbond namen we de handschoen op voor de vele werknemers die tegen lage lonen en onder moeilijke omstandigheden in de schoonmaak tewerkgesteld worden. We deden dit onder meer aan Brussel-Centraal (zie foto), maar ook in tal van bedrijven waar delegees het schoonmaakpersoneel een complimentje geven en ijveren voor goede arbeidsvoorwaarden.

“Veel klanten weten dat werk wel te appreciëren, maar vele anderen hebben er gewoon geen idee van. Voor schoonmakers zou het al heel wat betekenen als klanten van tijd tot tijd dankjewel zeggen”, zegt Ann. “We hebben wel al wat impact gehad. Vroeger kreeg een actie zoals die aan de stations weinig respons, maar vandaag zijn er veel mensen die ons campagnemateriaal graag aannemen en ook vinden dat schoonmakers meer respect moeten krijgen. Men staat doorgaans positiever ten opzichte van zulke acties, zoals op Equal Payday, waar wij de aandacht vestigen op een andere realiteit in de sector: de loonverschillen tussen mannen en vrouwen.”