Ongeziene actie voor veiligheid bij petrochemie-werknemers uit Tarragona (Catalonië)

11.000 werknemers uit de petrochemische cluster van Tarragona in Spanje (Catalonië) hebben op 19 februari het werk neergelegd om betere arbeidsvoorwaarden en meer veiligheid te eisen. Een explosie die het chemiebedrijf Industrias Químicas del Óxido de Etileno trof, heeft zware tekortkomingen aan het licht gebracht in een sector waar de inspecties onvoldoende blijken en waar maar al te vaak naar onderaanneming wordt gegrepen.

Explosie in een Seveso-bedrijf

Op 14 januari 2020 is er een explosie geweest bij het chemiebedrijf Industrias Quimicas del Oxido de Etileno in de stad Tarragona. De explosie vond plaats in een tank met 20 ton ethyleenoxide, een licht ontvlambare en explosieve stof. De kracht van de explosie zorgde ervoor dat het tankdeksel werd gekatapulteerd. Het bijna één ton wegende metalen deksel legde meer dan 2,5 kilometer door de lucht af voordat hij op de derde verdieping van een gebouw neerstortte, waardoor het plafond van een flatgebouw in elkaar stortte op een 59-jarige man, die als gevolg daarvan stierf. In de fabriek zijn er ten gevolge van de explosie 2 doden en 7 gewonden gevallen.

Deze onderneming heeft de Seveso-status. Dit betekent dat ze deel uitmaakt van de gevaarlijkste en meest vervuilende bedrijven van de EU. De “Seveso-richtlijn" heeft tot doel de schade voor het milieu en de bevolking te beperken wanneer er zich een industriële ramp voordoet waarbij gevaarlijke chemische producten betrokken zijn. Voor meer info, aarzel niet om ons dossier van 9 januari 2020.

Tal van tekortkomingen

De afgelopen jaren zijn er door de Spaanse arbeidsinspectie verschillende tekortkomingen geconstateerd op het gebied van arbeidsomstandigheden en veiligheid. Ook is er een gebrek aan opleiding en werd de beoordeling van de beroepsrisico’s niet geactualiseerd. Ten slotte werd het noodplan pas geactiveerd 15 minuten na de explosie.

De explosie roept veel vragen op over de veiligheid van het terrein en de bestrijding van de vervuiling. De vakbond CCOO stelt de inkrimping van het personeelsbestand van 150 werknemers in 2014 tot 110 op dit moment aan de kaak. Men vraagt ook meer inspecties en een herziening van het beleid inzake onderaanneming.

We hebben een steunbetuiging verstuurd naar onze collega’s van de vakbonden in de regio.

Meer info over de Seveso-richlijn