11 februari zet vrouwen in de wetenschap in the picture

Op 11 februari staan vrouwen die werkzaam zijn in de wetenschap in de schijnwerpers. Het doel? De aandacht vestigen op gendergelijkheid om genderstereotypen en -vooroordelen te bestrijden. Wij interviewden Rebecca, delegee bij GSK, en Ineke, delegee bij Cytiva.

Ineke
Ineke, delegee bij Cytiva

Is het belangrijk om een dag te hebben die vrouwen in de wetenschap in the picture zet?
Ineke: Zelf vind ik zo’n dag heel belangrijk, omdat vrouwen zich aangesterkt voelen in het feit dat ze evenwaardig zijn. Daardoor gaan ze niet alleen meer voor zichzelf opkomen, maar ook meer in zichzelf geloven.

Rebecca: Zo’n dag is redelijk belangrijk, maar voor mij gaat de strijd voor vrouwenrechten verder dan de sector scheikunde. Er zijn veel vrouwen die zware jobs uitoefenen en die onze volle aandacht verdienen.

Vind je het moeilijk om als vrouw in een wetenschappelijke sector te werken?
Rebecca: Soms komt het wel voor dat jij je als vrouw minder gehoord voelt (in vergelijking met de mannelijke collega’s). Je voelt nog steeds de onverschilligheid van sommige mensen, en dat puur omdat je een vrouw bent. We hebben gelukkig dezelfde loonvoorwaarden en loonschaal als onze mannelijke collega’s in onze sector.

Ineke: Neen, op zich niet. Er wordt bij ons in het bedrijf vrij veel rekening gehouden met vrouwen. Vrouwen en mannen zijn best gelijk. De vraag is natuurlijk: is die gelijkheid omdat de werkgevers dat wensen of omdat het moet.

Rebecca
Rebecca, delegee bij GSK

En vanuit syndicaal standpunt, voel jij je gehoord?
Ineke: Ik ben de enige vrouwelijke delegee bij ons, maar ik voel binnen onze syndicale ploeg zeker geen onderscheid tussen man of vrouw. We luisteren naar elkaar. Er valt me wel iets op: een vrouw hebben in de syndicale ploeg is gelijk aan iemand die vrouwelijke issues aanpakt. Als vrouwelijke delegee zorg je ervoor dat er verandering komt in de zaken die belangrijk zijn voor vrouwen. Zo heb ik bijvoorbeeld ervoor gezorgd dat er een tamponautomaat in ons bedrijf komt. Vroeger, toen er enkel mannelijke delegees waren, is dat nooit aangevraagd geweest.

Rebecca: Op syndicaal niveau is er echt sprake van teamwork. Of je man of vrouw bent, iedereen heeft zijn plaats. Er komen zowel mannelijke als vrouwelijke werknemers naar je toe als ze een probleem hebben. Voor hen maakt het niet uit. Als vrouwen hebben we natuurlijk andere troeven dan mannen; volgens mij worden we minder snel kwaad en reageren we rustiger. Onze sterktes zijn in balans en dat is positief.

Wat zou je als delegee willen veranderen in jouw bedrijf?
Rebecca: Ik zou graag hebben dat de directie transparanter is naar de werknemers toe. Daarnaast zetten we onze strijd voort om ervoor te zorgen dat de regels worden nageleefd en dat de voordelen die we genieten, behouden blijven. Bij GSK zijn we erin geslaagd om een krachtsverhouding op te leggen en toch respectvol te blijven.

Ineke: Op dit moment zou ik zeggen: het graag komen werken. Ik zou ervoor willen zorgen dat de collega’s graag komen werken. Gezien de moeilijke onderhandelingen, de economische werkloosheid en verschillende ontslagen, is de sfeer niet optimaal. De collega’s vrezen voor hun job. Ze hebben het daarbij ook niet altijd even gemakkelijk financieel… wij zitten wel in de scheikunde, maar zeker niet in een zeer hoge loonklasse.

Als ABVV Scheikunde zullen we blijven strijden voor een gelijke behandeling van vrouwen én mannen. Binnen een syndicale ploeg, binnen een bedrijf en binnen de maatschappij. Wij willen via deze weg ook onze delegees bedanken voor hun gedrevenheid, hun strijdvaardigheid, … voor de ongelooflijke job die ze binnen hun bedrijf verrichten. Dikke merci!