Geen heropleving ten koste van de gezondheid

In een interview stipt Open VLD voorzitter Egbert Lachaert nachtarbeid aan als element voor de economische relance. Hij neemt Nederland, waar het gebruik van atypische uurroosters belangrijker is dan bij ons, als model en denkt er zelfs aan om het te gebruiken als inspiratiebron om de economie te doen heropleven. Maar is dit echt een goed idee?  

Mannen en vrouwen zijn dagwezens. Als ze ’s nachts actief zijn, veroorzaakt dit een conflict met hun biologische klok. Resultaat? Nefaste gevolgen op de gezondheid: slaapstoornissen, verstoord spijsverteringsstelsel, cardiovasculaire problemen, enz. 

Gevolgen op de gezondheid…

Verschillende onderzoeken tonen een verband tussen langdurig nachtwerk en een verhoogd risico op kanker aan. Bij vrouwen gaat het om huid- en borstkanker, terwijl dat bij mannen om prostaat-, alvleesklier-, endeldarm-, blaas- en longkanker gaat. 

…en op het sociale leven 

Door ’s nachts of in ploeg te werken, leeft de werknemer buiten de samenleving omdat hij regelmatig niet beschikbaar is voor sociale of gezinsactiviteiten. Deze afwezigheden zijn nefast voor de kwaliteit van zijn betrokkenheid bij het sociaal en familiaal leven. 

Op professioneel vlak heeft deze werknemer moeilijker toegang tot de bedrijfsdiensten, zoals personeelsdienst, arbeidsgeneesheer, sociale activiteiten of werknemersvertegenwoordiging. Een atypisch uurrooster belemmert ook de professionele evolutie, omdat men minder gemakkelijk toegang heeft tot opleidingen.  

Geen relance ten koste van de gezondheid

De economische impact van de gezondheidscrisis is duidelijk: we moeten ons verwachten aan een daling van het bruto nationaal product en een verlies van bijna 70.000 jobs (volgens de Nationale Bank). Deze cijfers rechtvaardigen echter niet de invoering van asociale maatregelen zoals nachtarbeid. De bevolking is al slachtoffer van deze gezondheidscrisis. Moet ze ook het slachtoffer worden van de economische heropleving, doordat de arbeids- en levensvoorwaarden verslechteren? Voor ons is het antwoord duidelijk, nee.