U bent hier

Persbericht

dinsdag 19 mei 2015, 11:45

ABVV eist menselijke eindeloopbaan in chemie en petroleum

De regering heeft beslist dat vanaf 2030 iedereen tot z’n 67ste moet werken. Nu al wordt de brugpensioenleeftijd verhoogd en moeten bruggepensioneerden beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt. Wie na een lange carrière dus eindelijk met verdiende rust kan, riskeert om terug te worden opgeroepen om in veel slechtere omstandigheden terug aan de slag te moeten.

Met andere woorden : de autostrade wordt langer gemaakt en alle uitritten worden afgesloten.

Het ABVV blijft zich verzetten tegen deze maatregelen van de regering van rijken en bazen. Daarenboven eisen wij dat de werkgevers in onze sector maatregelen nemen om de eindeloopbaan menselijk te maken.

Werken in de chemie en petroleumsector betekent werken op zaterdag, zon- en feestdagen, dag en nacht. Werken met gevaarlijke producten en in een hoge risico-omgeving. Werken in zuurpak en gasmaker of werken in moeilijke en zware omstandigheden. Daarom moeten de werkgevers hun verantwoordelijkheid nemen : ze moeten maatregelen nemen om het werk in de chemie- en petroleumsector “werkbaar” te maken en dat reeds vanaf het begin van de tewerkstelling, zowel voor jongeren als ouderen dus.

Daarnaast moet de regering respect hebben voor onze arbeiders en bedienden : een erkenning als zwaar beroep voor de chemie- en petroleumwerkers waardoor een vervroegd pensioen mogelijk wordt. Want werken tot 67 is niet te doen !

Wat wij eisen
  • Overgang van shift naar dag moet een recht worden met inkomensbehoud gedurende lange overgangsperiode !
  • Meer dagjobs : insourcing van uitbestede activiteiten !
  • Meer vrije dagen op hogere leeftijd !
  • Herstel van landingsbanen in shift en dag !
  • Herstel van alle swt ( = brugpensioen) stelsels in de sector !
  • Werkbaar shiftsysteem voor jong en oud. Bijkomende aanwervingen om dit mogelijk te maken en de jeugdwerkloosheid te bestrijden !
  • Erkenning als zwaar beroep : verlaagde pensioenleeftijd !