U bent hier

Actualiteit

vrijdag 18 november 2016, 14:30

Betonindustrie - solidariteit kweken

Solidariteit is een machtig wapen. Zo gingen 85 werknemers in staking nadat twee van hun collega’s onterecht werden ontslagen. Na drie dagen staken dwongen ze de werkgever om aan hun ontslagen collega’s een vergoeding uit te betalen die zes maal hoger lag. Maar onze delegees vrezen dat de solidariteit zal verdwijnen met de uitstroom van oudere werknemers. Dus moeten we de solidariteit terug kweken: tussen vaste werknemers en uitzendkrachten, tussen jongeren en ouderen. 

Detachering en onderaanneming

De betonindustrie en zijn werknemers lijden onder deloyale concurrentie. Vooral Roemeense en Portugese werknemers worden hier tewerkgesteld aan schandalig lage lonen. Een ware uitbuiting. De Algemene Centrale - ABVV wil hier een einde aan maken. We eisen dezelfde lonen en arbeidsvoorwaarden voor iedereen. Dat is de enige oplossing. 

Gezondheid boven alles

Veiligheid en gezondheid zijn erg belangrijk voor onze delegees. Ze stellen vast dat heel wat werkgevers een loopje nemen met de waarheid om de statistieken op te smukken. Zo zetten ze werknemers die het slachtoffer zijn van een arbeidsongeval onder druk om dit niet aan te geven. Werknemers moeten er zich van bewust zijn dat een ongeval niet aangeven hen dat op de lange termijn geld kan kosten. Bijvoorbeeld als er complicaties optreden. Bovendien krijgt het CPBW op die manier geen goed zicht op de veiligheidsproblemen.

Bekijk hier het fotoalbum van het congres

Meer info over betonindustrie