U bent hier

Actualiteit

woensdag 25 februari 2015, 13:00

Concentratie 11/03 - Waarom blijven acties nog altijd hard nodig?

Op 11 maart organiseert het gemeenschappelijk vakbondsfront een grote militantenactie in Brussel. We willen de regering Michel aan het verstand brengen dat we de besparingsmaatregelen niet pikken omdat ze onrechtvaardig en onevenwichtig zijn. Deze regering staat ten dienste van de patroons en verbergt zijn misprijzen niet voor de werknemers en de mensen die sociale uitkeringen krijgen. We kunnen daar niet stilletje op staan toekijken. Tal van ingrepen moeten anders. Hier blijven we even stilstaan bij drie maatregelen die voor de Algemene Centrale-ABVV helemaal niet door de beugel kunnen.

Vorige herfst hebben we luid te verstaan gegeven dat we niet kunnen aanvaarden dat alleen de zwaksten in onze samenleving moeten opdraaien voor de crisis. Daarna hebben we de deur opengelaten voor sociaal overleg. Zonder bevredigend resultaat. En dus zetten we nu onze strijd voort, tot de regering zijn huiswerk opnieuw maakt.

Een indexsprong : diefstal blijft diefstal

De regering wil haar afbraakpolitiek vergoelijken. Ze wil de indruk wekken dat de indexsprong geen pijn zal doen omdat er compensaties zijn. De verhoging van aftrekbare beroepskosten bijvoorbeeld. Maar dat is niet zo. Waarom zou ze trouwens een indexsprong willen als die zonder effect was? Een indexsprong is en blijft diefstal, voor altijd.

Beschikbaarheid van werknemers met SWT (brugpensioen)

Werknemers die hun hele leven aan de slag waren en die er vorig jaar mee akkoord gingen in het Stelsel van Werkloosheid met bedrijfsToeslag (SWT) te stappen, worden nu, enkele maanden later, verplicht om ander werk te zoeken. Wie kan dat aanvaarden? Zo gaat het er vandaag nochtans aan toe, voor haast iedereen met SWT. Vincenzo bijvoorbeeld. Hij liet zijn plaats aan een jonge werknemer en stapte in het SWT. Vandaag krijgt hij de rekening gepresenteerd. Hij moet actief beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt, hij moet opnieuw van nul beginnen.

Vrije onderhandelingen met een loonblokkering in 2015… Zoek de fout !

Normaal gezien moeten de sectorale onderhandelingen voor nieuwe cao’s binnenkort van start gaan. Maar met een loonblokkering in 2015 en een marge van 0,5 tot 0,8% in 2016 is er geen sprake van enige vrije onderhandelingsruimte. Dat is voor ons onaanvaardbaar.

Drie stevige redenen voor ons om actie te voeren op 11 maart in Brussel. Er zijn er trouwens nog meer. Wij geven de regering Michel geen vrijbrief. We staan niet toe dat mensen die het moeilijk hebben nog meer moeilijkheden krijgen. We staan niet toe dat grote vermogens gespaard worden.