U bent hier

Actualiteit

vrijdag 17 februari 2017, 9:45

Delegees van vrij onderwijs bouwen aan de toekomst

Op donderdag 2 februari kwamen de delegees van de sector vrij onderwijs (arbeiders) samen in Brussel voor een studiedag. Als een soort mini-vakcongres werd er gediscussieerd over verschillende evoluties in de sector, maar ook over de toekomst.

De tewerkstelling ging er de voorbije jaren op vooruit, waardoor het aantal arbeiders ondertussen bijna 8500 bedraagt. Meer dan een kwart van de arbeiders zijn aangesloten bij de Algemene Centrale - ABVV. Dat is zeker niet slecht voor een socialistische vakbond, aangezien het voor het overgrote deel om katholieke scholen gaat waar het ACV een historische voorsprong heeft.

Vaak behandelen directies de arbeiders nogal stiefmoederlijk en gaat de aandacht vooral naar het onderwijzend personeel. Tel daarbij nog er in elke school slechts enkele arbeiders zijn en dat ze weinig contact hebben met collega’s in andere scholen en je beseft dat syndicaal werk vaak een heuse uitdaging is voor onze delegees. Toch wordt dat harde werk duidelijk geapprecieerd. Bij de sociale verkiezingen van 2016 ging de Algemene Centrale - ABVV er voor de derde keer op rij op vooruit en kwam de 30% in zicht.

Onze delegees zijn dan ook ambitieus, want de noden in de sector zijn hoog. De loon- en arbeidsvoorwaarden zijn absoluut voor verbetering vatbaar en daar zullen we de komende jaren hard voor strijden. Het eisenpakket voor de nakende sectoronderhandelingen zal de komende maanden verder uitgewerkt worden.

Het fotoalbum van de studidag