U bent hier

Internationaal

dinsdag 23 oktober 2018, 16:45

La Louvière in actie: Sloop de muur

In november 2017 trok een syndicale delegatie naar Palestina om daar met eigen ogen de complexe situatie in deze regio te aanschouwen. Dat gebeurde op initiatief van de Algemene Centrale Namen. De reis maakte een diepe indruk op de deelnemers en versterkte nog hun engagement.

Onder meer dat van Christophe Morais, een coördinator van FGTB centre, die in oktober 2018 met de hulp van zijn afdeling een reeks activiteiten rond Palestina op touw zette. Het orgelpunt van deze acties was ongetwijfeld 10 oktober, dag van ontmoeting en uitwisseling met een Palestijnse delegatie in La Louvière. De Palestijnse delegatie nam deel aan een internationaal seminarie van 1 tot 11 oktober, georganiseerd door ngo Solsoc.

In een speciale caravan, die de Association belgo-palestinienne (ABP) inrichtte voor de herdenking van 50 jaar Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden, werden de deelnemers ondergedompeld in een kort theaterstuk. Het stuk draait rond de getuigenis van een man wiens huis door het Israëlische leger zal platgegooid worden.

Groeiend engagement

Daarna kon er van gedachten gewisseld worden met de Palestijnse delegatie. Die bestond uit Ghada Abu Ghalyoun, coördinatrice van het syndicale programma van de PGFTU, en Ghadeer Zaineh en Rami Masad, van de organisaties MA’AN et PAC verantwoordelijk voor een programma voor steun aan de jeugd. Thema’s als de vakbondswereld in Palestina tot het socio-politiek engagement van jongeren in hun gemeenschap passeerden de revue.

Vertegenwoordigers van het ABVV die deel uitmaakten van de delegatie die Palestina bezocht brachten tot slot hun verhaal. Ze getuigden over het belang van die soort missies, die toelaten het onrecht aan de lijve te voelen. Hun engagement voor de Palestijnse zaak is daardoor alleen maar gegroeid.

 

De PGTU (Palestinian General Federation of Trade Unions) wordt ondersteund door de Algemene Centrale – ABVV en Solsoc. Meer info

MA’AN en PAC worden ondersteund door Solsoc. Meer info.