U bent hier

Internationaal

dinsdag 6 februari 2018, 9:30

Laat 17-jarige Palestijnse nu vrij

De 17-jarige Palestijnse activiste Ahed Tamimi verzet zich al jaren met haar familie tegen de Israëlische bezetting. Nu hangt haar tot 10 jaar celstraf boven het hoofd omdat ze zich verzette tegen Israëlische soldaten.

Op 15 december protesteerden Ahed Tamimi, toen 16, en haar familie tegen het besluit van de Amerikaanse president Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. Tijdens dit protest werd Aheds 14-jarige neef Mohammed van dichtbij door een Israëlische soldaat in het hoofd geschoten. Mohammed had een intensieve operatie nodig, waarbij een deel van zijn schedel werd verwijderd om de rubberen kogel te verwijderen.

Geen bedreiging

Later die dag kwam Ahed zelf ook oog in oog te staan ​​met Israëlische soldaten, toen ze het terrein van haar familie betraden. Een video die sindsdien viraal is, laat het ongewapende tienermeisje Ahed zien dat twee gewapende Israëlische soldaten met beschermende uitrusting aan, aan het slaan, schoppen en trappen is. Het was duidelijk dat ze geen echte bedreiging vormde voor hen. Toch hangt haar nu nu tien jaar celstraf boven het hoofd. Deze straf is duidelijk onevenredig.

Op 19 december vielen Israelische soldaten binnen in het huis van Aheds gezin. Ahed werd gearresteerd. In detentie doorstond ze agressieve ondervragingen, soms 's nachts, en bedreigingen tegen haar familie.

Ahed Tamimi heeft niets gedaan dat de aanhoudende detentie van een 17-jarig kind kan rechtvaardigen. Ze is een van de ongeveer 350 Palestijnse kinderen die worden vastgehouden in Israëlische gevangenissen en detentiecentra.

Help Amnesty International om de druk op de regering op te voeren en teken hier de petitie.

Onze delegees trokken vorig jaar op inleefreis naar Palestina. Een verslag daarvan lees je hier.