U bent hier

Actualiteit

dinsdag 5 september 2017, 11:30

Nieuwe asociale regeringsmaatregelen: Anders en beter, het kan!

De regering heeft van de rustige zomermaanden gebruik gemaakt om stiekem een reeks asociale maatregelen te nemen die een rechtstreekse aanval zijn op de werknemers en de solidariteit.

Volgens Werner Van Heetvelde en Eric Neuprez, voorzitter en algemeen secretaris van de Algemene Centrale – ABVV, is de situatie ernstig. We moeten snel een syndicaal antwoord formuleren. Maar we moeten de mensen ook informeren en warm maken voor onze alternatieven. Meer dan ooit: anders en beter, het kan!

Werner: Op het einde van de maand juli, toen heel wat werknemers met vakantie waren, heeft de regering heel wat harde maatregelen genomen. Om een waardig pensioen te krijgen zal je niet alleen langer moeten werken, maar vooral ook harder en in slechtere omstandigheden. En ben je een tijdje werkloos of neem je brugpensioen, dan zal je daar ook gestraft voor worden.

En ondertussen worden de werkgevers opnieuw in de watten gelegd. In de bouwsector krijgen ze honderden miljoenen cadeau. Zonder garantie op creatie of behoud van jobs. En dan hebben we het nog niet over het invoeren van een nieuwe discriminatie in de opzegtermijnen voor bouwvakkers.

Geen preventie

Eric: Zelfde verhaal over belastend werk. De werkgevers en de regering weigeren er rekening mee te houden bij het bepalen van de lengte van je carrière. En ook van preventie willen ze geen werk maken. Het is onhoudbaar. Terwijl een recente studie een link aantoont tussen het werk in de schoonmaak en een voortijdig overlijden.
Nog zo een onaanvaardbare beslissing: het uitbreiden van flexijobs voor werknemers die maximum 4/5 werken, onder andere naar de sector van de kappers. Een sector waar de meeste werknemers deeltijds werken en zelf vragende partij zijn om voltijds te werken.

Werner: Dan zijn er nog de aanvallen op de financiering van de sociale zekerheid. Een belangrijke pijler van onze samenleving die langzaam maar zeker wordt afgebroken.

Solidariteit wordt afgebroken

Eric: Ondertussen wil men ons laten geloven dat alles de goeie richting uitgaat. Fout! Ze willen de solidariteitsmechanismen afbreken en evolueren naar een maatschappij die gebaseerd is op individualisme. Aan ons om het verzet te organiseren en de lijnen uit te zetten voor een andere politiek: socialer en eerlijker.

Werner: De komende weken en maanden zijn cruciaal en we zullen reageren. Samen met het volledige ABVV moeten we de juiste acties en communicatie opzetten met als doel een andere politiek landschap na de verkiezingen van 2018 en 2019. Maar we moeten ook reageren op het niveau van de sectoren. We gaan de werkgevers en de regering aanspreken op de gevolgen voor de werknemers die we vertegenwoordigen. En we gaan hen voor hun verantwoordelijkheid plaatsen.

Meer info over het zomerakkoord. 

Eric Neuprez

Algemeen secretaris

Werner Van Heetvelde

Voorzitter