U bent hier

Actualiteit

dinsdag 24 november 2015, 13:15

Non-profit onder de bevoegdheid van de gewesten

De non-profitsector is van heel groot belang voor onze samenleving. Het gaat over de gezondheidszorg, de rusthuizen, of ook nog de ziekenhuizen. Maar ook al erkent iedereen dat we die diensten absoluut nodig hebben, toch vrezen de werknemers dat hun toekomst op de helling staat door de zesde staatshervorming.

En inderdaad, die zesde staatshervorming geeft de non-profit in handen van de gewesten, wat niet zonder gevolgen zal blijven. De gewesten worden maar echt helemaal bevoegd voor de sector vanaf 2018, maar de middelen werden wel al overgedragen. En vandaag krijgen de werknemers nog geen enkele aanwijzing over de toekomst.

Tekort aan werkkrachten

Die gang van zaken zorgt voor onrust. Vragen blijven zonder antwoord. Contacten met politieke kringen leveren niets op. Die volledige stilte wekt bij de werknemers een gevoel van onzekerheid. Zij willen duidelijkheid over wat er zit aan te komen.

“Dat is ook normaal” stelt federaal secretaris Eric Neuprez die de sector van nabij volgt. “De sector kampt nu al met een groot tekort aan werkkrachten. In de rusthuizen is dat zelfs zeer uitgesproken. Het werk moet aantrekkelijker gemaakt worden, zodat jonge mensen er gemakkelijker voor gaan kiezen.”

Waardige oude dag

De laatste tien jaar is er maar weinig veranderd aan de toestand in de sector, en dat heeft zo zijn gevolgen. De vraag is des te prangender wat het morgen wordt? Zal alles bij hetzelfde blijven? Komen er besparingen, of kiest men er eindelijk voor om de arbeidsvoorwaarden in de sector op te waarderen? In de hele sector maken de mensen zich hier zorgen over. 2015 was al een heel moeilijk jaar, iedereen moest al een indexsprong en een loonstop slikken.

De bal ligt nu duidelijk in het kamp van de regering. Zij moet inzien dat er moet ingegrepen worden. De forse toename van private rusthuizen is een verontrustend teken aan de wand. Die instellingen zorgen natuurlijk wel voor een goede dienstverlening, maar de meeste senioren kunnen dat onmogelijk betalen. Als het uitsluitend die richting uitgaat zullen alleen welgestelden nog recht hebben op een waardige oude dag.