U bent hier

Actualiteit

dinsdag 24 januari 2017, 13:15

Tijdskrediet zonder motief, nu of nooit

Tijdskrediet zonder motief wordt afgeschaft. Voor wie er nog gebruik van wil maken, is het nu of nooit. Breng je werkgever zo snel mogelijk schriftelijk op de hoogte.

In de nieuwe cao 103ter, die eind december 2016 werd afgesloten, staan nieuwe regels inzake tijdskrediet. Zo wordt het tijdskrediet met zorgmotieven uitgebreid. Maar het tijdskrediet zonder motief -waarvoor je dus geen specifieke reden voor moet opgeven- wordt afgeschaft.

Tijdskrediet zonder motief

Wie zijn krediet van 1 jaar vandaag nog niet heeft opgebruikt kan de volgende weken nog in het stelsel stappen. Ook wie al in het stelsel zit kan de komende weken nog een verlenging aanvragen. Daarna wordt het recht definitief opgeheven.

Breng je werkgever dus zo snel mogelijk schriftelijk op de hoogte als je nog tijdskrediet zonder motief wil opnemen. Voor welke datum je dit precies moet doen, kunnen we niet zeggen. De nieuwe cao gaat in zodra het Koninklijk Besluit dat de uitkeringen voorziet van kracht wordt. Die precieze datum kennen we niet.

Geen uitkering en pensioenrechten

Hou er wel rekening mee dat:

  • er geen uitkeringen worden toegekend voor nieuwe aanvragen én die dagen niet meetellen voor het pensioen
  • voor verlengingen van tijdskrediet zonder motief met uitkeringen, de uitkeringen enkel behouden worden indien je verlengt in dezelfde vorm

Modernisering tijdskrediet

De nieuwe Cao moderniseert daarnaast het tijdskrediet en breidt het tijdskrediet met zorgmotieven uit. Wie minder wil werken om bijvoorbeeld voor een kind te zorgen, kan nu 51 maanden tijdskrediet met een uitkering opnemen ipv 36. En je kan onder meer ook tijdskrediet opnemen om te zorgen voor een familielid van de partner waarmee je wettelijk samenwoont.

-Meer info over de hervorming van het tijdskrediet vind je ook op www.abvv.be.
-Alle info over tijdskrediet zonder motief op www.rva.be

Download hier de affiche. 

Wil je nog snel tijdskrediet zonder motief opnemen: contacteer je lokale afdeling.