U bent hier

Verplaatsingskosten woon- werkverkeer

Naar je werk gaan kost geld. Je werkgever moet je daar een vergoeding voor geven, tenminste, als je het openbaar vervoer gebruikt. Maar ook voor de auto zijn er vaak afspraken. En er is ook de fietsvergoeding. Er bestaan wettelijke minimumbedragen die in alle sectoren geldig zijn maar veel sectoren en ondernemingen voorzien in hogere tegemoetkomingen.

We overlopen alle vervoersmiddelen.

De Trein

Je hebt recht op een vergoeding van de werkgever in de kosten van de treinkaarten voor :

Het bedrag van de werkgeversbijdrage :

  • overeenkomstig artikel 3 van CAO 19 octies (ten belope van gemiddeld 72,1 %) - Download
  • ten belope van gemiddeld 80 % (systeem derde betaler) - Download
  • ten belope van gemiddeld 60 % - Download

Tram, bus, metro

De werkgever betaalt mee in het abonnement voor de verplaatsingen vanaf 5 km. De afstand wordt berekend vanaf de vertrekhalte tot de aankomsthalte. Het bedrag is afhankelijk van de afstand. In je sector of onderneming kunnen gunstigere bepalingen zijn afgesproken.

Eigen vervoer

Er is geen algemene regel die een vergoeding verplicht maakt. Maar in je sector of je bedrijf kunnen daar zeker afspraken over bestaan.

Fietsvergoeding

De fietsvergoeding kun je krijgen als je geheel of gedeeltelijk met de fiets naar je werk gaat. Tot 0,23 euro per kilometer is vrij van belastingen en sociale bijdragen. Maar de vergoeding krijg je alleen als ze vastligt in een collectieve arbeidsovereenkomst in je sector of je bedrijf, of in een arbeidsreglement, of in een individuele arbeidsovereenkomst.