U bent hier

Wat doe je bij een ongeval ?

Het is belangrijk het ongeval "zo snel mogelijk" aan de werkgever te melden. Gebeurt dit niet dan kunnen er problemen ontstaan bij het ontvangen van de vergoedingen.

Ook al is een medische tussenkomst op het eerste gezicht niet nodig, dan nog dient van het ongeval een geschreven bewijs te bestaan. Bij een latere betwisting is het dan mogelijk het bestaan van ongeval te bewijzen.

Er moet een verslag of een notaboekje (waarin alle ongevallen worden genoteerd) bestaan.

Het verslag wordt bijgehouden door de werkgever, het diensthoofd, de personeelsdienst, of de infirmerie. Alle ongevallen die een ongeschiktheid van meer dan 4 dagen ongeschiktheid met zich meebrengen dienen hierin verplicht genoteerd te worden.

Het is belangrijk aan de collega's de omstandigheden van het ongeval waarin het ongeval is gebeurd uit te leggen. Bij een ongeval naar of van het werk is het van belang dat er één of meerdere getuigen worden gevonden en dat hun persoonlijke gegevens (naam, adres, telefoonnummer) worden genoteerd. Zelfs al zijn er geen zichtbare letsels dan nog is het absoluut noodzakelijk om onmiddellijk een geneesheer te raadplegen. De werkgever dient zo snel mogelijk van het ongeval op de hoogte te worden gebracht.

Verzeker je er nadien van dat de werkgever wel degelijk de aangifte van het ongeval heeft ingediend bij zijn verzekeraar (hij is verplicht dit bij alle ongevallen te doen, ook indien het ongeval geen arbeidsongeschiktheid tot gevolg heeft).