Mobiliteitsvergoedingen en verplaatsingsvergoedingen

Op welke soort vergoedingen heb ik nu recht?

Als bouwvakker kan je recht hebben op 2 soorten vergoedingen:

  • Mobiliteitsvergoedingen: De verplaatsingen die je moet doen tussen je woonplaats en de plaats van tewerkstelling, als die minstens 10 kilometer bedraagt. Dit geldt zowel voor de heen- als voor de terugreis.
  • Verplaatsingsvergoedingen: De verplaatsingen die je moet doen tussen je woonplaats en de sociale zetel

Je bent?

Je bent bestuurder en moet andere mensen oppikken

Gebruik je je eigen wagen? Dan heb je recht op een verplaatsingsvergoeding én een mobiliteitsvergoeding voor de volledige afgelegde afstand. Gebruik je enkel de wagen van je werkgever, dan heb je enkel recht op een mobiliteitsvergoeding.

Verplaatsingsvergoeding: voor je kilometers die je aflegt met je eigen wagen heb je recht op een verplaatsingsvergoeding “barema B” (zie downloads). Rij je met de wagen van je werkgever, dan krijg je geen verplaatsingsvergoeding.

Mobiliteitsvergoedingen: Per kilometer, ook voor die die je alleen aflegt (op een traject waar je daarna of ervoor ook anderen meeneemt), heb je recht op de vergoeding van € 0,1579 per km.

Opgepast: Voor een rit van meer dan 2 uur, moeten 2 werknemers als chauffeur betaald worden.


Chauffeur zonder passagiers met bedrijfswagen

Gebruik je enkel de wagen van je werkgever, dan heb je enkel recht op een mobiliteitsvergoeding.
Mobiliteitsvergoedingen: Je hebt recht op de vergoedingen volgens "Barema B" (zie onder)


Chauffeur zonder passagiers met eigen wagen
Gebruik je je eigen wagen? Dan heb je recht op een verplaatsingsvergoeding én een mobiliteitsvergoeding voor de volledige afgelegde afstand.

Verplaatsingsvergoeding: voor je kilometers die je aflegt met je eigen wagen heb je recht op een verplaatsingsvergoeding “barema B” (zie onder).
Mobiliteitsvergoedingen: Je hebt recht op de mobiliteitsvergoedingen volgens "Barema B" (zie onder).


Passagiers

Ook als passagier heb je een vergoeding voor de tijd die je onderweg doorbrengt. Je hebt recht op de vergoedingen volgens "Barema B" (zie onder).


Treinreiziger of andere gemeenschappelijk openbaar vervoer
Rij je met de trein naar het werk? Neem dan contact op met ons voor je terugbetaling, aangezien de terugbetaling afhangt van de trajecten die je doet.  Je hebt in principe recht op "Barema A" (zie hieronder). 


Fietser
Ga je met de fiets naar het werk? Dan is het eenvoudig: voor de verplaatsingen per fiets krijg je 0,28 euro per gereden kilometer. Verplaats je je daarna nog met de auto, dan gelden de andere vergoedingen.

Jonge bouwvakkers

Vanaf nu hebben werknemers in een stelsel van duaal leren ook recht op dezelfde mobiliteitsvergoeding als de gewone werknemers.

Extra verlof
Krijg je een mobiliteitsvergoeding voor meer dan 30.000 kilometer per jaar? Dan heb je vanaf nu recht op een extra dag verlof, betaald zoals een feestdag.

Je kan deze opnemen tot 31 maart van het jaar na dat je deze 30.000 km gereden hebt.