Voorstelling

De scheikunde sector is de tweede industriële sector van ons land, zowel wat zakencijfer als tewerkstelling betreft. Het is ook de belangrijkste exporteur van ons land. De sector omvat verschillende activiteiten waaronder: basisscheikunde, farmaceutische industrie, verven en vernissen, wasmiddelen, plastiekverwerking en rubber. ​​​​​​

Voor België gaat het om:

  • € 65,8 miljard omzet
  • 92.568 directe jobs
  • 150.000 indirecte jobs
  • € 23,7 miljard handelsoverschot
  • € 4,4 miljard investeringen in Onderzoek & Ontwikkeling

De chemie, kunststoffen en life sciences telde in 2017 dus 92.568 arbeidsplaatsen in België. De voorbije 3 jaar zijn er 2.500 jobs bijgekomen. Het sectoraandeel in de totale industriële tewerkstelling neemt al 10 jaar onafgebroken toe: van 16% in 2007 tot ruim 19% in 2017. Naast de directe jobs binnen de sector genereert de chemie, kunststoffen en life sciences heel wat indirecte werkgelegenheid in andere bedrijfstakken. Zo verschaft de sector in totaal werk aan bijna een kwart miljoen mensen in België. Elke baan in de chemie, kunststoffen en life sciences creëert gemiddeld 1,6 indirecte jobs.

De sector van de chemie, kunststoffen en life sciences blijft groeien. De omzet zit met 65,8 miljard euro in 2017 op een recordhoogte. Daarmee is de sector goed voor bijna een kwart van de totale omzet in de verwerkende industrie in België. De voorbije tien jaar is de sectoromzet met 26% gestegen. De farmaceutische industrie heeft in hoge mate bijgedragen tot deze positieve groei. Naar omzet per inwoner is België trouwens nummer 1 in de wereld voor chemie en kunststoffen.